Jak se nejlépe stravovat při nachlazení? … šest doporučení

Polevka

Listopad je měsíc, kdy nás často napadnou viry a chřipková onemocnění. Některé druhy potravin mohou pomoci zmírnit příznaky běžného nachlazení a někdy dokonce zkrátit jeho průběh. Vědci z několika světových univerzit sestavili přehled toho, co při nachlazení jíst:

1. Horká kuřecí polévka
Nejúčinnější ze všech jídel je kuřecí polévka. Pomocí ní doplníme do těla horké tekutiny, inhalování horké páry uvolníme ucpaný nos a zvlhčíme sliznici. Maso a zelenina mobilizuje imunitní buňky. Krátkodobou úlevu může poskytnout také pepř v polévce.

2. Vitamín C
Velmi důležité je dostat do těla dostatek vitamínu C. Závažnost onemocnění se dá snížit dávkou přibližně 200 miligramů denně. Nejlepší ale je, začít už před nástupem nemoci. Důležitější než vitamín v pilulkách je dostatečné množství pestré zeleniny a ovoce v našem každodenním jídelníčku. Pravidelná sklenice pomerančového džusu také pomůže.

3. Česnek
Má velmi silné antibakteriální účinky. Při výzkumech se prokázalo, že u lidi kteří užívali česnek, se o 66% snížila pravděpodobnost, že chytí rýmu. K tomu je ale u nich navíc o 30 % nižší výskyt karcinomu a o 50 % nižší výskyt rakoviny žaludku.

4. Čaj
Pravidelné denní pití čaje má za následek, že milovníci čaje mají v krvi desetkrát vyšší množství interferonů bojujících s viry. Nezáleží na tom, jestli je to černý nebo zelený čaj.
Pokud si do čaje přidáte ZÁZVOR, získáváte další přírodní, neuvěřitelně účinný lék. Pomáhá hlavně na zažívací potíže, potlačuje pocity zvracení, působí také proti zácpě a větrům.
Na rozdíl od čaje se nedoporučuje pít kávu, protože kofein dehydruje a tím může nachlazení zhoršovat. Je potřeba být zavodněný, aby sliznice byly zvlhčené a cítítili jste se lépe.
A co alkohol? Mírné požívání alkoholu může ulevovat od bolesti. Proto horký grog určitě pomáhá.

5. Jogurt
Mléčné výrobky se všeobecně při nachlazení nedoporučují, protože údajně zvyšují produkci hlenu. Vědci už ale tuto domněnku vyvrátili. Naopak se doporučuje jíst  jogurt, který obsahuje zdravé bakterie, jež zabraňují choroboplodným bakteriím zaútočit na střevo a zažívací trakt.

6. Jídla obsahující zinek
Výzkumy ukázaly, že zinek obsažený v jídle může zkrátit trvání nemoci. Nejvíce ho obsahují mořské plody, hlavně ústřice a krabi. Díky zinku v nich se produkují proteiny, které pomáhají s likvidací chřipkových virů. Základním zdrojem zinku pro nás je ale hovězí maso. Už mírný nedostatek zinku zvyšuje riziko infekce. Zinek je důležitý pro růst bílých krvinek a systémových buněk, jež dokážou rozpoznat a zničit bakterie a viry.

To top