Když se řekne Itálie

Když se řekne Itálie, tak si hned představím pizzu, spaghetti, aperol spritz, tiramisu a cappuccíno. Faktem ale je, že italská horská gastronomie v oblasti Alp a Jižního Tyrolska od tradiční italské kuchyně poměrně dost liší. V horských oblastech to není jen o pizze a těstovinách. Na středomořské menu zde jen tak nenarazíte. Gastronomie je zde značně propojena i se sousedním Rakouskem.

V zimě se sem samozřejmě jedeme věnovat lyžování. Byla by ale škoda vynechat kulinářské zázraky místní kuchyně a dávat si každý den jen svačinu.

Pojďme se podívat na to, jaké speciality na zimní dovolené v Itálii neminout.

V Alpách na severu Itálie se setkávají různé gastronomické kultury – od tyrolské, přes benátskou, až po trentinskou. Škála nabízených jídel opravdu široká a kupodivu může připomínat českou kuchyni. Nejčastějšími surovinami hlavních jídel jsou sýry, špek, knedlíky, šunka, či špecle.

Na horských pláních je perfektní prostor pro stáda krav, která se zde pasou v ekologicky čistém prostředí, proto je alpské mléko považováno za nejkvalitnější. S tím souvisí jeho zpracování, proto na kvalitní sýry narazíte na každém rohu. Doporučujeme vyzkoušet různé drobné lokální výrobce, určitě si pochutnáte.

Sýry jsou často využívány jako předkrm („Antipasto“) anebo jsou součástí hlavních chodů („Piatto Secondo“) a podávají se teplé, například s polentou. Z hlavních chodů si pochutnáte na knedlících se špekem, se zelím, či se špenátem, nebo na guláši skoro jako u nás.

Místní specialitou jsou špecle („Spatzli“) – vzdáleně podobné haluškám, v různých chuťových kombinacích, třeba opět se sýrem, nebo s houbami. Oblíbená je i zvěřina, například v podobě vaječných nudlí se srnčím ragú. Na stole nesmí chybět pečivo, které slouží k přikusování k hlavnímu jídlu, či typickému italskému vytření zbytků z talíře („scarpetta“), pokud nechcete nechat ani trošku sýrové, rajčatové nebo masové omáčky.

Tradiční je taky zpracování masa, například v různé druhy klobás a salámů, které se jí samotné, či se využívají k přípravě jídel. Italskou sušenou šunku („Prosciutto crudo“) určitě také znáte. Další lahůdkou je tyrolský špek („Speck“). Jako rychlé jídlo na svahu je často k dostání grilovaná klobása („Salsiccia“) v housce se sýrem.

A co dezert („Dolci“)? Příjemně vás překvapí štrúdl („Strudel di mele“), rádi ochutnáte tradiční italské tiramisu, nebo různé buchty.

A co si dát k pití? Na horách nesmí chybět bombardino (teplý nápoj z kávy, vaječného koňaku, někdy i whiskey s domácí šlehačkou nahoře). Nezapomeňte na víno – plné kořeněné chuti z vinné révy pěstované na příkrých svazích horských oblastí. Když svítí sluníčko, určitě si na terase hospůdky musíte dát aperol spritz. Pokud máte chuť na něco ostřejšího, vyzkoušejte pálenku „grappa“, která je vyrobena ze zbytků hroznů po vylisování.

V každém případě dovolená v Itálii na horách není jen o lyžování, ale také o umění prožitku. K tomu patří neodmyslitelně výborná italská kuchyně. Přejeme vám, abyste si dovolenou perfektně a nezapomenutelně užili. Láska prochází žaludkem. Pojeďte na LYŽOVÁNÍ V NEJLEPŠÍCH MALÝCH ITALSKÝCH OBLASTECH

To top