Všude dobře? Na Jizerkách přece jenom nejlépe!

Jizersky

Jizersky

Jizersky

Jizersky

Předem říkám, že na běžkách se snažíme jezdit rychle a tak máme rádi upravené a široké tratě. Asi před rokem jsme vyrazili do Teplic v Č. Nad tímto lázeňským městem se tyčí krásné Krušné hory. Bylo nám řečeno, že hřebenová běžkařská trasa je upravovaná a perfektní.  V noci trochu zasněžilo, možná to bylo tím. V každém případě jsme se ale ráno brodili po kolena od tyče k tyči. Takto je hřebenovka vyznačená, protože jinak bychom byli ztraceni. Potkali jsme partu lidí, kteří šli proti nám (o běhání nemohlo být ani řeči). Ti na tom byli podobně a ptali se nás, proč jsme nejeli do Jizerek?

Minulý týden jsme měli možnost vyrazit do Krkonoš. K dispozici byly pro SUNBIKE na dva dny rezervované pokoje v chatě U Dána, která je údajně přímo u magistrály a kde je krásné běžkování. V noci zase trošku zasněžilo. To by ale snad neměl být problém, když jsou hory plné Pražáků, kteří přece také rádi běžkují. Hned po příjezdu jsem skočil na lyže a vyrazil na malou Úpu. Nejdříve jsem si říkal, že je divné, že tu není žádná stopa. Pak se proti mně vyřítil sněžný skútr s vlekem plným lidí. Takto to pokračovalo další hodiny a další den. Nikdo trasu neupravil. Na chatě nám řekli, že to dělají v úterý a v pátek. My jsme přijeli ve středu a tak jsme měli smůlu. Co se týká skútrů, tak si po této zkušenosti myslím, že každý kdo má v Krkonoších jednu z tisíce chat, má také samozřejmě sněžný skútr. Podle toho to také vypadá. Když běžíte po libovolné krkonošské běžkařské trase a dýcháte čistý horský vzduch, musíte každou chvíli uskakovat před rozjetým sněžným skútrem a pak ještě dlouho čuchat smrad, jako by kolem přejelo deset trabantů.

S pokorou se zase vracíme do Jizerských hor. Zamhouříme obě oči nad předraženým a nedostatečným parkováním. Nastoupíme v libovolný den do běžkařských stop a jedeme. O víkendech se musíme trochu vyhýbat dalším běžkařům, ale jedeme a jedeme. Odbočíme na méně známá místa a pořád tu je trasa na bruslení i stopa na klasiku. Jedeme a jedeme. Žádný rozjetý skútr se nás nesnaží připravit o život. Vzduch na dýchání je čistý. Jedeme a jedeme.

Všude dobře?? To je otázka. Odpověď ale zní: na Jizerkách přece jenom nejlépe. 

To top