Kompresní podkolenky ano či ne?

Podkolenky

Podkolenky

Když jezdíme na kole nebo běháme, potkáváme spoustu lidí, kteří mají i při výkonu natažené kompresní podkolenky. Dlouho jsme si mysleli, že je to jen z frajeřiny. Časem nás to ale nutilo se zamyslet a zjistit, jak se věci vlastně mají.

Je potřeba rozlišit tři způsoby využití kompresních podkolenek:

1) výkon 2) regenerace 3) cestování

Probereme každý zvlášť:

1) VÝKON
Podle studie Sports Medicine má nošení kompresního oblečení jen nepatrný vliv na hospodárnost běhu či jízdy. Nepomáhá výrazně při odbourávání laktátu (jež může urychlit regeneraci). Neexistuje dokázaný pozitivní účinek, ale riziko ublížení si tím je minimální. Pokud to pomůže psychicky, může sportovec kompresní podkolenky využívat. Pozor ale na správnou velikost. Pokud budete příliš stažení, zabrání komprese průtoku krve a zaškrtí určité části oběhu. Mírně negativní je také zahřátí a omezení pocení. Ve vedru to má negativní dopad na termoregulaci organizmu a snížení výkonu.

2) REGENERACE
Studie časopisu Sports Medicine prokázala, že nošení kompresního oblečení po výkonu lehce zmírnilo poškození svalů. Nejvýrazněji se zmírnila únava nohou svalů. Fyziologický efekt není velký, ale to jak si připadáte je velmi důležité a prospěšné. Je vám prostě mnohem lépe.

3) CESTOVÁNÍ
V tomto případě je nošení kompresních podkolenek nejdůležitější. Při cestování může nedostatek pohybu a rozdíly v tlaku způsobit hromadění tekutiny v dolních končetinách. To vede k únavě, pocitu těžkých nohou a k možnosti výskytu akutních stavů, jako je hluboká žilní trombóza – krevních sraženin. Ty mohou přivodit extrémně nepříjemné stavy a v některých i smrt. 

Komprese, různé stupně tlaku na různé části těla a cvičení může rozproudit krev a omezit riziko trombózy.

Pro dlouhé cestování v autobuse nebo v letadle jsme pro vás připravili několik jednoduchých cviků, které vám společně s kompresními podkolenkami velmi pomohou. Podívejte se na CVIKY-ZDE. Také pro vás připravili rady, jak cestování v pohodě zvládnout. Stáhněte si je a přečtěte ZDE-RADY NA CESTOVÁNÍ.

ZÁVĚR: Existují určité prokázané výhody a důvody k nošení kompresního oblečení. Zvláště vhodné to je při cestování a regeneraci. Důležité je vyzkoušet sám na sobě, co je nejlepší a co mi vyhovuje.

 

To top