Jak se proslavil Matěj Karásek

Doslova vědeckou senzací se stal mladý český vědec Matěj Karásek. Devět let pracuje na univerzitě v Bruselu a nyní v Delftu. Sestrojil malého létajícího robota (drona), který kopíruje let kolibříka nebo vosičky octomilky. Podívejte se na video, jak robot létá (viz dole).

To by samo o sobě nebylo pro nás zajímavé. To senzační je, že to je syn našeho kamaráda Jirky z Jablonce nad Nisou,  který má rád cyklistiku a s otcem a sestrou Kristýnou sem tam jezdili na  zájezdy se SUNBIKEm .

Nejzajímavější ale je to, že mladý vědec Matěj dnes dělá cyklistiku ve svých volných chvílích na takové úrovni, že Česko i zde skvěle reprezentuje a skoro nikdo to neví.

U nás se zúčastnil závodu 1000mil, které dělá další  Jablonečák Honza Kopka. Dalo by se i říct, že jde v jeho stopách. To proto, že se letos účastnil akce, která Honzu proslavila.  Jedná se o Tour Divide 2018, nejdelší závod horských kol na světě.

Legendární závod bez podpory, který začíná v provincii Alberta v Kanadě v Banffu a končí v Novém Mexicu. Závod je dlouhý 4418 km a Matěj ujel tuto vzdálenost za 28 dní. Závod je bez jakéhokoliv zabezpečení, a tím se řádí mezi nejtěžší. Bez zabezpečení znamená, že s sebou nikdo nesmí mít doprovodný team a každý závodník musí spoléhat jen a jen sám na sebe, jakákoliv pomoc z venku je přísně zakázána. Trasa vede přes hory vysoké téměř 4000 metrů nad mořem s výskytem sněhu, skrz lesy plné medvědů, losů a pum, skrz potoky a pouště plné žáru. Všichni závodníci tedy musí mít kompletní výbavu na přežití, nářadí, jídlo, oblečení a další nezbytné věci, ale zároveň s ohledem na váhu, cyklista veze. Více informací o samotném závodě naleznete zde: ZDE-TOUR-DIVIDE-2018

Více informací o umístění Matěje Karáska naleznete zde: INFORMACE-tourdivide2018-Matej-Karasek

V loňském roce ho jela Markéta Peggy Marvanová a Adam Záviška. O nich se hodně psalo jako o ostřílených dobrodruzích, kteří se nezaleknou jen tak nějaké výzvy. O Matějovi se na rozdíl o nich píše JEN 🙂v prestižním vědeckém časopisu Science.

Rozhovor s Matějem, který dělala na Radiožurnálu Lucie Výborná si můžete poslechnout ZDE-LUCIE-VÝBORNÁ-ROZHOVOR .

To top