Co je letos v kurzu? Objevte chorvatské ostrovy Šolta a Vis

Málokomu už stačí jen tak ležet na pláži. Všichni chtějí objevovat a zažít něco nového. V případě Chorvatska to letos platí pro trochu opomíjené ostrova Šolta a Vis. Na ně se chtějí v létě dobrodružnější cestovatelé zaměřit.

Jak nejlépe a nejdokonaleji tyto ostovy prozkoumat? To je přece jasné…no přece na kole.

A tak se podívejme, co zajímavého nám ostrovy nabízejí.

ŠOLTA není daleko od Splitu. Vesnice ve vnitrozemí ostrova Šolta, kam se dá nejlépe dojet na kole, mají stará venkovská stavení s typickými dvory. V obci Grohote jsou  dokonce opevněná.

Hlavní obce Šolty leží ve vnitrozemí. Jsou to Gornje, Srednje a Dolnje Selo. Spojuje je silnička se spojkami do jednotlivých letovisek. Na pobřeží jsou Stomorská a Maslinica a letovisko Nečujem. Jsou tu krásné kostelíky a trosky benediktýnského kláštera. Přístavy mají dobrou pověst jako přitažlivá letoviska díky zachovalému přírodnímu prostředí, klidu a dobrým podmínkám pro vodní sporty. Malá ostrůvek Šolta překvapí každého cyklistu, ale i bajkery. Najdeme tu moc pěkné bikové trasy a dobré cyklistické značení.

Perlou dalmáckých ostromů můžeme nazvat ostrov VIS. Nikde jinde nenajdete tak rozmanité pláže jako zde. Navíc se nacházejí jen kousek od městeček Komiža a Vis. Vše je blízko a dobře dosažitelné. Kousek od Komiži je navíc turistická atrakce jménem Biševo s l

 

Pro turisty s vlastní dopravou, jako je třeba kolo, se otvírají další možnosti. Navštívit Titovu špilju nebo vinařství s výborným, lahodným, bílým vínem. To leží přímo na křižovatce u Ženy Glavy a zaměstnanci vás rádi vinařstvím provedou. Také ti, co je zajímá vojenská historie, tu najdou staré vojenské pevnosti. Pozor! Některé jsou stále ještě zaminované. Jak VIS tak i ŠOLTU můžete navštívit při naší cykloplavbě v červnu letošního roku. Objevte také vy tyto chorvatské ostrovy. Letos tam prý bude nával :0))

Na kolech vás v objevování, ale nikdo rušit nebude.

To top